Hoogsensitiviteit

Voel je haarscherp de sfeer aan in een gezelschap? Heb je de neiging je handen voor je oren te houden op een feestje vanwege alle geluiden? Heb je snel last van fel licht? Voel je de emoties van anderen goed aan en ben je zelf ook snel emotioneel? Ben je zorgzaam en heb je vooral oog voor de behoeften van anderen? Analyseer je situaties eindeloos en tot in detail? Pieker je veel? Werd je vroeger als verlegen bestempeld? Heb je vaak last van spanning en vermoeidheid?

Psycholoog Elaine Aron introduceerde de term ‘Highly Sensitive Person’ (HSP) in het jaar 1996. Hoogsensitiviteit is geen psychische klacht, maar een persoonlijkheidskenmerk. Het zenuwstelsel van mensen met dit persoonskenmerk is gevoeliger voor zintuigelijke prikkels en de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie dan bij de meeste andere mensen. Ook worden de prikkels die HSP’ers ontvangen diepgaander verwerkt.

Herken je het een en ander in bovenstaande? Wellicht heb je de eigenschap hoogsensitiviteit.

Elk hoogsensitief persoon is uniek. Er zijn dus uiteraard individuele verschillen, maar de grote lijnen zijn hetzelfde. Veel hoogsensitieve personen hebben een goede intuïtie en voelen een diepe verbinding met mensen, dieren en de natuur. Ze hebben een rijk gevoelsleven en worden snel geraakt door de schoonheid van details. Een minder sensitief persoon merkt zulke details niet zo snel op.

Verhoogde gevoeligheid heeft ook een andere kant. Men raakt eerder overprikkeld en heeft gemiddeld meer tijd en rust nodig om te herstellen.

Veel HSP’ers denken dat er iets mis is met hen. Dit is niet het geval. Ook ervaren ze de hoogsensitiviteit vaak als last. Het is een kunst om goed met je hoogsensitiviteit om te leren gaan en ook de voordelen ervan te kunnen zien en benutten.

Ook ik heb het persoonlijkheidskenmerk hoogsensitiviteit. Hier ben ik pas vrij laat achter gekomen. Achteraf gezien had ik dat graag veel eerder willen weten, zodat ik beter voor mezelf had kunnen zorgen en meer had kunnen genieten van de voordelen ervan. Nu wil ik me als ervaringsdeskundige en door wat ik hierover heb geleerd graag inzetten, om jou hierin verder te helpen. Zo kijk ik samen met jou waar je tegenaan loopt, hoe je ermee om kunt gaan en hoe je een en ander als kracht kunt inzetten. Ook als je vragen hebt over hoogsensitiviteit ben je welkom!